Udbygning af mobilnettet - Hvor og hvorfor?

I Randers Kommune såvel som på landsplan er der rigtig godt gang i udbygningen af mobilnettet. I artiklen her kan du få lidt info om, hvorfor der er et øget behov for at skabe bedre dækning, og hvor der pt. er udsigt til det i Randers Kommunes landdistrikt.

Info er hentet fra Energistyrelsen

Hvorfor skal der rejses flere mobilmaster?

Mobilmaster og - antenner er en vigtig del af Danmarks digitale infrastruktur og gør det muligt at kommunikere og benytte sig af digitale tjenester via vores mobiltelefoner. Derfor er det vigtigt, at der er god mobildækning og tilstrækkelig kapacitet i hele landet, så man kan bruge de digitale muligheder på farten samt at kommunerne, skolerne, hjemmeplejen, landbruget og de private hjem m.v. kan benytte fremtidens digitale tjenester.

Selvom Danmark er blandt de bedste i Europa meddækning med mobiltelefoni og mobildata, er der fortsat enkelte steder, hvor der ikke er god mobildækning, eller hvor kapaciteten ikke er stor nok. Her er der brug for nye mobilmaster.

Danskerne bruger mere og mere data, og det forbrug forventes kun at stige yderligere de næste år.
På ti år fra første halvår 2010 til første halvår 2020 er den halvårlige mobile datatrafik blevet 89 gange større, hvilket svarer til en stigning på 8800 pct.” (Telestatistik – første halvår 2020).

Kapaciteten i nettene kan sammenlignes med trafikken på en motorvej. Kører der f.eks. 50.000 biler om dagen på en firesporet motorvej, og stiger dette antal til 150.000 biler om dagen fem år efter, så vil det være nødvendigt at udvide motorvejens kapacitet, da bilerne ellers vil komme til at holde i kø.

Hvordan hjælper frekvensauktioner med bedre dækning?

- Og hvor er der udsigt til bedre dækning?

Du har formentlig hørt om 3G-, 4G- og med høj sandsynlighed 5G-nettene. Nettene kan noget forskelligt, og kører på forskellige frekvenser, som Energistyrelsen ejer licenserne til. Frekvenserne er afgørende for mobilselskabernes muligheder for at etablere og udbygge deres net i Danmark.

Ligesom mobiltelefonen skal fange et signal fra en mobilmast, så skal masterne også kunne nå hinanden for at sikre, at geografiske områder dækkes så godt som muligt. Og det skaber behov for flere master. I nogle områder vil det være tilstrækkeligt med én mast, mens der vil være behov for flere i andre områder. Bakket terræn, høje træer og høje bygninger kan bremse radiobølgernes udbredelse, hvilket også kan have indflydelse på mobilmastens højde.

Energistyrelsen har i 2019 og tidligere i år afsluttet frekvensauktioner, hvor teleoperatørerne kan vundet adgang til frekvenser, samtidig med at de forpligtiges til at levere dækning i områder, hvor der er dårlig dækning ift. mobil tale og mobilt bredbånd.

De udpegede områder som teleoperatørerne skal levere dækning i som resultat af 2019-auktionen, skal være indfriet i løbet af foråret 2022. Områderne kan ses ved at følge dette link - Områder2022. Her bliver store dele af de østligste landsbyer i kommunen tilgodeset sammen med Tånum og Tebbestrup.

Områder som bliver dækket af 2021-auktionen, skal være indfriet inden februar 2024. Områderne er bl.a. Væth, Helstrup, Udbyneder og Hvidsten. De mere præcise områder kan ses ved at følge dette link - Områder2024.

Ved at følge linksene kan man se, at områderne er markeret med forskellige farver, hvilket henviser til, hvilken teleoperatør, der skal levere dækning i de givne områder.

Teleoperatørerne arbejder på højtryk for at indfri målene, og Randers Kommune bistår i processen.

Randers Kommunes landdistriktsudvalg har tidligere investeret i en kortlægning af mobildækningen i kommunens landdistrikt. Kortlægningen kan give et indblik i, hvordan det ser ud i dit lokalområde, så oplever du dårlig dækning eller har du spørgsmål, så tag kontakt til kommunens mastekoordinator på sbc@randers.dk eller ring på 2168 6035